8.11.09

Nefret değil, umut...

Tam ben oradayken kapının altından atılan broşürü hızla kaptım. Niyetim, yine o anormal partinin işiyse, atan kişiye birkaç laf etmekti. Tamam, sokakta falan dağıtmalarına birşey diyemiyorum ama kapımın altından böyle şeylerin atılmasını istemiyorum işte, canımı fena halde sıkıyorlar.

Broşürün kapağındaki "Umut, nefret değil" yazısını görünce "oh be" dedim seslice. Hemen baktım içine, kimler hazırlamış bu broşürü derken daha bir rahatladım. Onların anlatımıyla, Hope not hate girişimi 2005 yılında BNP'nin nefret politikasına karşı pozitif bir alternatif olarak kurulmuş. BNP faşist/ırkçı politik girişimleriyle toplumu birbirine düşürmeye çalışırken, Hope Britanya'nın farklı ırklardan oluşan çok kültürlü yapısıyla gurur duymayı öğütlüyor insanlara. Kimler yok ki bu organizasyonda: Tabloidler de olmak üzere basın, ünlüler, sendikalar, okullar, partiler ve yerel kuruluşlar...

Kasabanın dün kurulan pazaryerinde içinde benim arkadaşlarımın da bulunduğu bir grubun broşürü elden dağıttığını duymak da ayrı bir mutluluk yaşattı daha sonra.

Organisazyona daha yakından gözatmak isteyenlere işte adres: http://www.hopenothate.org.uk

Umarım bundan sonra bir daha BNP'den sözetmek zorunda kalmam.

Elim bloğa değmişken, merak edenlere kendimle ilgili kısa bir güncelleme de yapmanın iyi olacağını düşünerek:
Geçen yıl, bir üniversitede Medya ve Gazetecilik okumaya başladığımı belki hatırlayanlar vardır. Birinci yıl başarıyla bitti, hatta sınıf birincisiydim:) Ingiltere'de basının tarihi, haber yazımı, fotoshop, web dizaynı derken, az çok aşina olduğum konularla haşır neşir olduğumuzdan, birinci yıl kolaydı benim için.

Bu yıl, biraz zorlayacağa benziyor, şimdiden. Ancak, dersler daha tartışmalı ve uygulamalı, aynı zamanda da daha akademik ki bu da benim sevdiğim bir durum, zorlansam da bu böyle. Yalnız, short hand denen, özel bir alfabesi olan hızlı not almanın öğretildiği bir ders var ki hala içim ısınmadı kendisine. Zamanın çoğunu alan ders de o. Derste öğrendiğimiz yetmiyor, eve gelince elde kalem kağıt, okumayı yeni öğrenen çocuklar gibi sayfalar dolusu aaaa, bbb yazmak gerekiyor. Çok sıkıcı çoook. Bir ara defterimi scan edip buraya örnek bir short hand metni koymaya çalışırım.

Türkiye'de pratikten gazetecilik öğrenip yaptığım için, orada böyle birşeyin var olup olmadığından haberim yoktu. Çevremdeki kimsede de görmüşlüğüm yoktu. Bu konuda bilgisi olan yorum yazarsa sevinirim. Orada, hangi sistem, nasıl öğretiliyor...

Durumlar böyle...

8 comments:

betul said...

merhaba,

tekrar bloga dönmen çok güzel zira önceki yazılarını gerek içerikleri gerek yazışlarındaki özenle zevkle okuyordum.

short hand, ilginç bir uygulamaya benziyor. eğer vakit bulur ve içeriğine biraz daha değinirsen bizim için yararlı bir bilgi olacağa benziyor.

sağlıcakla kal.

Berceste said...

Hosgeldin, hosgeldin :) Acaba deyip tiklamakla ne iyi ettim :) Eski yazilardan da ozeleri degil de genelleri acarsan sevinirim. Yemekler, posh lar kaynamasin, okudukca zevk aliyordum onlari. Benden baska ayni seyleri yasayanlar var diyordum...

evinkedisi said...

Hiyyy! Ben bir daha yazmazsın diye hiç bakmıyordum bile! Yahu insan bir haber vermez mi?! Bundan sonra hiç kapatmamaya karar verdim :))) Ve hoşgeldinnnn!! Yine, yeni ve yeniden :)

Anonymous said...

Merhaba,
Blogger, bloga girmemi engelliyor bir takım teknik nedenlerle. Uzun uğraşılara rağmen sorunu çözemedim. Oysa bugün Shorthand hakkında yazmak istiyordum. Öyle görünüyor ki İngiltere'den Mektuplar burada gerçekten sona erecek. Bu durum, belki günce yazma konusunda da yeni bir başlangıç yapmama neden olur, kimbilir...

Betül, Google'da stenography olarak arama yaparsan, karşına shorthand konusunda bir takım linkler çıkıyor. Wikipedia'da bir stenography tarihçesi de var. Sanırım Türkiye'de Stenography kullanılıyor(du).

Sağlıcakla kalın.

Fatma.

Ingiltereden Alisveris said...

Fatma
e mail adresimi camaiyorum.sifremi hatirlaymiyorum bir turlu. sana e mail yazacaktim ama bilmiyorum adersini. yeni bir email actim gulsum@talktalk.net.
bi adresini gonderebilirsen please.
nihayet internetimize kavustuk:)

evinkedisi said...

Eğer başka bir başlangıç yaparsan lütfen seni takip edenlere duyur olur mu? Burada bir şekilde sonlanmış duruyor, haklısın...Stenografi yi duymuşluğumuz olsa da nedir ne değildir hiçbir bilgim yok, yazı yazma sanatı mıydı? Bir sürü aa ve bb yazmak da nesi?! Öpüyorum.

kuzine said...

Merhaba Fatma
Bloğuna gelen mailleri okuyor musun bilemiyorum ama sana başka ne şekide ulaşabilirim ?

Anonymous said...

Merhaba Kuzine,

fdundar at hotmail dot com

adresinden ulasabilirsin.

Selamlar,

Fatma.