20.10.09

Ne renksiniz?

Bu BNP denen milliyetçi/ırkçı partinin yıldızı parlıyor bugünlerde. Geçtiğimiz aylarda yapılan Avrupa Birliği parlamentosu seçimlerinde milletvekili çıkardılar ya, kaale alınır oldular haliyle.

BBC, önümüzdeki perşembe günü efsanevi programı Question Time'a (Siyaset Meydanı'nın orijinal hali) konuk etti bu partinin lideri Nick Griffin'i. Diğer konuşmacılar da İşçi Partisi'nden Adalet Bakanı Sekreteri Jack Straw, siyahi yazar Bonnie Geer ve diğer partilerden konuşmacılar olacak.

BBC'nin bu adamla program yapması büyük bir tartışma başlattı ülke genelinde. Programın çekimi sırasında çalışacak olan bazı elemanlar, o gün çalışmak istemediklerini beyan ettiler. Irçılak karşıtları BBC stüdyosu önünde protesto gösterileri yapıyorlar, program çekilmesin diye. Stüdyonun olduğu bölgedeki belediye yetkilileri BBC'yi başka yerde çekim yapması için uyardı çünkü yaşanacak polisiye durumlardan dolayı semtlerinin zarar görmesini istemiyorlar. Bazı milletvekilleri durumu protesto edip, BBC'yi böyle bir program yaparak bu partiyi ve sempatizanlarına toplum nezdinde kabul edilir konuma getirmekle suçluyor. Bazı BNP karşıtları ise, "bırakın çıksın BNP lideri bu programa ve ağzının payı verilsin halkın önünde. Bu onlara iyi bir ders olur. Görmezden gelmek veya bastırmak, onları halkın gözünde kurban durumuna düşürecektir" görüşünde.

Bin çiçek açsın, bin fikir yarışsın misali, yada onun gibi birşey işte...

Bu gün yeni birşey eklendi duruma: Bu ırkçı parti, sağlam bir dayanak noktası olmayan her politik görüş gibi, duygu sömürüsü yaparak halk desteği aramakta, malum. Bunun için de özellikle ülke dışı operasyonlarda yaralanmış, ölmüş Britanyalı asker fotolarını çok kullanıyorlar propaganda aracı olarak. Bu gün, bu duruma tepki olarak bir grup eski general basın açıklaması yapıp, bu partinin ordunun imajını ırkçı propagandalarına araç olarak kullanmaktan vazgeçmeleri çağrısında bulundu. Ordunun ırkçı bir partiyle hiçbir alışverişinin olamayacağını, bu partinin orduya mesafesinin diğer partilerle aynı olduğunu söylediler. Haberi okumak isteyenler şuraya tıklayabilirler.

Bu arada, birileri BNP'nin üye listesini ele geçirmiş, isimler ve adresler webde (wikileaks) yayınlandı. Bir diğer ek bilgi de, bu parti tüzüğünde resmen "beyaz ve Hristiyan olmayanlar üye olamaz" ibaresini kullanıyordu geçen haftaya kadar. Kendilerine karşı açılan bir davayla, tüzüklerini değiştirdiler geçtiğimiz günlerde. Şimdi beni oyalayan düşünce, acaba üye olmak için başvursam mı?

Wikileaks, hükümetler, şirketler, partiler ve dinler hakkındaki "hassas" dökümanların, isimsiz adı altında siteye yapılan girişlerle halka açıldığı bir websitesi. Siteye girdiğinizde, siteyi görüntülemek için Türkçe (otomatik olarak çevrilmiş tarzanca bir Türkçe maalesef) dahil pekçok dil seçeneğinin de olduğunu göreceksiniz. Kesinlikle kullanışlı bir site...

2 comments:

Anonymous said...

Sizden beklemeyeceğim kadar yüzeysel bir yazı olmuş bu seferki. Yazmaya yazmaya paslanmış olmanıza bağlıyorum.

Ingiltereden Alisveris said...

nesi yuzeysel ya bu yazinin politikaci degil bise degil kendi gorusunu yazmis hemde cok guzel yazmis.duyarli bi sekilde anlatmis.
bi irkcilik giderek artiyor.dunde panoramada vardi bu konu bilmiyorum izledin mi?