17.10.09

Irkçılık, ama neden?

Maria'yla buluşup içtiğimiz kahvelerin ve doyurucu, harika bir sohbetin arkasından, eve dönerken rastladığım, bildiri dağıtan BNP (British National Party) sempatizanları epey canımı sıktı.

Maria bildiriyi almadan geçip beni de uyarırken, ben arkada kalıp bana uzatılan bildiriyi aldım. Hemen ayaküstü okuyup birşeyler söyleme ihtiyacı hissettim. Çünkü bu ilk değil. Beyaz ve Hristiyan Britanyalıları bünyesinde toplamayı hedefleyen, ırkçılık ve din üzerinden politika yapan bu saçma parti son zamanlarda çok sık boy gösterir oldu bu kasabada. Daha geçen gün kapının altından attıkları, ülkenin yabancılardan temizlenmesi üzerine birşeyler saçmalayan sığ, ilkokul çağındaki bir çocuğu bile ikna edemeyecek düzeydeki bildirileri epey canımı sıkmıştı yine.

Şimdi de, Manchester'da bir Hristiyan mezarlığının, bir camiye yol açılması için ortadan kaldırılmasi üzerine, 'ülkeyi işgal eden Müslüman Koloni'ye karşı propaganda içeren, fotokopiyle çoğaltılmış, sihay beyaz, üzerindeki fotoğrafların ne olduğu bile anlaşılamayan bir bildiri dağıtıyorlar. Her zamanki gibi, söylediklerinin hiçbir tarihi, sosyal ve politik altyapısı yok. Başka din ve ırktan insanlara karşı nefret yaymak için yapılan kuru propaganda.

Bildiriyi okuduktan sonra, biri kız biri erkek iki gence, bu kasabadan olup olmadıklarını sordum. Kız değilmiş, erkek buradanmış ama hiç görmedim kendisini daha önce. "Bu bildiriyi dağıtırken, ne yaptığınızın farkında mısınız?" dedim erkek olanına. "Düşündüğünüz gibi değil" dedi. "Nasıl düşündüğüm gibi değil? Dünyada olan biteni dinler ve ırklar çerçevesinde yorumlamaya çalışırsanız sonunun nereye varacağını göremiyor musunuz?" dedim. "İnsanların birbirine nefret duymasından başka bir işe yaramayacak bu bildiriler." Kız boş boş baktı sadece, hiç birşey söylemedi. "Bu partinin yapmaya çalıştığı sadece toplumun içine nefret tohumları ekmek, barışa hizmet etmek değil" deyip yoluma devam ettim.

Ben onlarla konuşurken, etrafta dinleyenlerin olduğunun farkında değildim. Eve yürürken, kalabalıktan birileri benimle aynı fikirde olduklarını söylediler.

Çok öfkeliyim, şu an onların kasabanın en işlek caddesinde bildiri dağıttıklarını düşünmek beni başka işlere odaklanmaktan alıkoyuyor. Nasıl durdurabilirim onları? Polisi arasam... Polis birşey yapamaz ki... Konuşma özgürlüklerini kullanıyorlar sonuçta. Demokrasinin gereklerinden biri, tahammül edebilene...

İnsanların sağduyusuna ve zekalarına güvenmekten başka yol yok. Dilerim, güvenim boşa çıkmaz.

7 comments:

gezicini said...

merhaba,
yeniden yazılarınızı görmek beni eski bir dostu görmüş kadar sevindirdi. yine yazın...
sevgiler
gorki

kuzine said...

MerhabaFatma,
uzun zamandır görmediğim arkadaşıma kavuşmuş kadar yazmana çok sevindim.
Bloğunu kapattığını görünce bir ara mail bile göndermeyi düşündüm.
Bizi mektupsuz bırakma, özletme kendini.
Sevgiler.

Ingiltereden Alisveris said...

Fatma
yeniden basla yazmaya bak herkes ozlemis
alahtan bu ingilizlerin cogu politikayla ilgili degil eminin cogu kisi bakmadan geciyordur ama yinede hala boyle insanlarin ortalikta olmasi ne aci ne korkunc
welcome back

Ingiltereden Alisveris said...

Fatma
yeniden basla yazmaya bak herkes ozlemis
alahtan bu ingilizlerin cogu politikayla ilgili degil eminin cogu kisi bakmadan geciyordur ama yinede hala boyle insanlarin ortalikta olmasi ne aci ne korkunc
welcome back

Justin Biebery said...

Teşekkür ederim, zaman buldukça yazmaya çalışacağım.

EKMEKÇİKIZ said...

Sevgili Fatma,
Bildiri dağıtanların yaptıkları işin olumlu sonucu, senin yeniden yazmanı sağlamaları olmuş.:)
Haklısın, demokraside onların bu bildirileri dağıtmalarını engellemek imkanı yok. İyi ki de yok aslında. Ama, yine de ırkçılık karşısında insan "olmasa bunlar" tepkisi veriyor ister istemez.
Umarım, yazmak için daha çok fırsat bulursun.
Sevgiler.

mavi said...

Sizi eşimin maç izlediği sıkıcı bir akşam da bulmuş ve okumaktan çok keyif almıştım.(Hatta sizede yazmıştım bunu.)
Sonra bir baktım ki yoksunuz. Sonra bu akşam eşim yine maç izlerken son ses umutsuzca yazdım blog sayfanızı burdasınız yineee... hoşgeldinizzzzz.
benimde blog adresim http://mvbln.blogspot.com